top of page

Vzroki za staranje in bolezni kože


Koža spada med organe, ki se najpočasneje starajo. Če ne bi bilo škodljivih vplivov zunanjega okolja, koža ne bi pokazala znakov staranja vse do 50. ali celo 60. leta starosti. Danes pa se, predvsem zaradi vplivov sonca, prvi znaki staranja na koži pojavijo že okoli 25. leta. Ločimo notranje, genetske vzroke staranja kože, to so leta in zunanje vzroke, to pa so škodljivi vplivi zunanjega okolja, predvsem sončna svetloba s svojimi UV žarki, veter, vlaga in mraz, ki povzročijo prezgodnje staranje kože in ga zelo pospešijo.

Na koži, ki je najbolj izpostavljena zunanjim podnebnim vplivom (sonce, veter, mraz in vlaga), to je na obrazu, zatilju, hrbtišču rok in podlakti, se že zgodaj, kmalu po 25. letu starosti, pojavljajo znaki propadanja sestavin kože, ki jim pravimo klimatska stara koža. Koža ljudi, ki so veliko izpostavljeni sončnim žarkom, je na izpostavljenih mestih približno 10 let "starejša" kot na pokritih delih telesa, v tem primeru govorimo o fotostaranju kože.

hiperpigmentacija

Posledice škodljivega vpliva sonca na kožo se danes kažejo v vedno pogostejših, številnih in različnih sončnih poškodb in bolezni kože, fotodermatoze (bolezenske spremembe, ki jih na koži povzroči UV sevanje oz.sonce).

Zagorelost kože je obrambna in zaščitna reakcija kože pred škodljivimi UV žarki in je znak, da so v koži že nastale okvare. Koža je sicer odlično varovalo pred zunanjimi škodljivostmi in se redno obnavlja, toda pri sončenju poškodujemo prav tiste dele kože, ki so bistveni za njeno obnovo. Če se poškodbe večkrat ponavljajo, se obnovitvene sposobnosti kože zmanjšajo. Hkrati pa je koža organ, ki "ne pozablja", kar pomeni, da se poškodbe stopnjujejo in seštevajo ter se kasneje izrazijo v oobliki resnih bolezni.

Kozmetičarka lahko prepreči ali vsaj omili prezgodnje fotostaranje kože s svetovanjem o pravočasnem začetku nege, o pravilni negi kože ter o primerni zaščiti kože pred škodljivimi učinki sonca ter nasveti o zdravem načinu življenja.

Zaščita pred UV žarki:

- omejitev izpostavljanja UV sevanju

- uporaba zaščitne obleke, klobukov in očal

- izogibanje uporabi naprav za umetno sončenje (solariji)

- zaščita otrok pred 6. mesecem starosti

- upoštevanje pravila sence in spremljanje UV indeksa

zaščita obraza na plaži

Povzeto po:

Darinka Fajdiga, dr.med.: Koža in bolezni kože, Zavod AI

zaščita za telo na plaži

110 views0 comments
bottom of page